Luni - Vineri08AM - 08PMSună-ne0344.111.465 / 0371.046.882

Laborator

Ghid de recoltare


  • Recoltare proba de sange
Recoltare proba de sange

Precauție generală

Se efectuează în cursul dimineţii, în condiţii bazale (a jeun, după o pauză alimentară de 12-14 ore)

  • Recoltarea probelor de urină
Recoltarea probelor de urină

Examenul complet de urină (examen biochimic, sediment urinar, proba Stansfeld-Webb)

Înainte de micțiune se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun. Este recomandat un eşantion de cca 10 ml din prima urină de dimineață recoltat în recipient special procurat de la recepție. Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă un eşantion de urină după cca 4 ore de stază vezicală (lipsa micţionării); în acest caz nu este indicată efectuarea sedimentului (rezultate incerte) .

  • Recoltare probe materii fecale
Recoltare probe materii fecale

Pentru coprocultură

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic proba se recoltează după 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrată. Materiile fecale se recoltează în recipiente speciale (coprorecoltoare) care conţin un mediu de transport (Cary-Blair).
Recoltarea se face din proba emisă spontan. Se alege o porţiune reprezentativă (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă mai moale, etc) şi se ia o cantitate cât încape în linguriţa coprorecoltorului. Materiile fecale astfel recoltate se introduc în mediul de transport conţinut de coprorecoltor şi se amestecă cu acesta pentru a se asigura viabilitatea microbilor până la prelucrarea probei.
Dacă nu se poate asigura transportul imediat la, laborator, proba se păstrează la temperatura camerei.

  • Recoltarea probelor de sperma
Recoltarea probelor de sperma

Pentru spermogramă

Recoltarea se efectuează direct în recipient (urocultor) prin masturbare. Se recoltează întreaga cantitate de spermă emisă. Nu se recomandă recoltarea în prezervativ. Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinenţă sexuală şi oprirea consumului de cafea, tutun şi alcool. Proba se aduce în laborator în 20 de minute de la emisie (pentru evaluarea timpului de lichefiere). Dacă acest lucru nu este posibil, se aduce în maximum 2 ore ținută la 37 grade C.

  • Recoltarea probelor de spută
Recoltarea probelor de spută

Pentru examen microbiologic

Recoltarea se face înainte de începerea unui tratament antibiotic sau în cazul unei examinări de control pentru eficienţa tratamentului, la 5 zile după ultima doză de antibiotic. Recoltarea se face prin tuse spontană şi profundă. Sunt acceptate pentru examen microbiologic probe muco-purulente. În cazul în care proba are aspect de salivă (spumos, aerat, fără striuri purulente) se repetă recoltarea. Înainte de recoltare se face toaleta cavităţii bucale (periajul dinților, clătirea gurii și gargara cu apă). Sputa se expectorează într-un recipient steril cu capac etanş (urocultor steril). Se transportă în laborator în maximum o oră de la recoltare.

  • Recoltare probe pentru Exudatul faringian
Recoltare probe pentru Exudatul faringian

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, exsudatul faringian se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.
Se efectuează dimineața înainte de ingestia de lichide, alimente şi de efectuarea igienei orale (periajul dinţilor şi/sau clătirea cu apă de gură). Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă efectuarea recoltării după un interval de 4 ore de respectare a indicaţiilor de mai sus.
Este interzis fumatul 2 ore înainte de recoltare.

  • Recoltare probe pentru secreție conjuctivală
Recoltare probe pentru secreție conjuctivală

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic.
Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, proba se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. Se efectuează dimineața, înaintea toaletei feţei şi machiajului pentru a se putea recolta secreţia acumulată peste noapte.

  • Recoltarea probelor din sfera genitală
Recoltarea probelor din sfera genitală

Femei:

Abstinență sexuală cu 48h înainte de recoltare
Fără duș intravaginal, ovule, creme, lubrifianți cu 48h înainte de recoltare
Fără ecografii transvaginale, colposcopii cu 48h înainte de recoltare
Fără spotting (mici sângerări), sângerări menstruale
Fără tratament cu antibiotic în ultimele 7 zile
În cazul infecțiilor vaginale, recoltarea se va efectua la 2-3 zile după terminarea tratamentului


Copyright by As Medica Bucov. All rights reserved.