as medica bucov 970x250

Ghid de recoltare

Recoltare proba de sange
Precauție generală
Se efectuează în cursul dimineţii, în condiţii bazale (a jeun, după o pauză alimentară de 12-14 ore)
Precauții speciale
Recomandăm consultarea în prealabil a personalului din camera de recoltare în vederea obţinerii acestor informaţii, în funcţie de investigaţiile recomandate de medic în biletul de trimitere.
Recoltarea probelor de urină
Examenul complet de urină (examen biochimic, sediment urinar, proba Stansfeld-Webb)
Înainte de micțiune se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun. Este recomandat un eşantion de cca 10 ml din prima urină de dimineață recoltat în recipient special procurat de la recepție. Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă un eşantion de urină după cca 4 ore de stază vezicală (lipsa micţionării); în acest caz nu este indicată efectuarea sedimentului (rezultate incerte) .
Urina din 24 de ore
Se recomandă evitarea consumului de alcool şi un regim hidric normal cu 24 de ore înainte de începerea recoltării şi pe întreaga durată a acesteia. Prima urină de dimineaţă se aruncă. În continuare, toată urina de peste zi şi de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, cu volum minim de 2 litri şi care se ţine închis la întuneric şi răcoare (într-o pungă de plastic sau folie de staniol la frigider). Prima urină din dimineaţa celei de-a doua zile se adaugă peste urina strânsă. Se măsoară cât mai exact volumul total de urină strânsă în perioada de 24 de ore.
Din recipient (după agitare uşoară pentru amestecarea sedimentului depus) se transvazează cca 50 ml urină într-un recipient procurat de la recepție. Se notează pe acest recipient volumul de urină total strâns în cele 24 de ore. Pentru determinarea metanefrinelor urinare se recomandă încetarea consumului de cafea cu 72 de ore înainte de începerea recoltării. Pe parcursul celor 24 de ore de recoltare se va evita fumatul şi stresul fizic şi psihic. Cu o săptămână înainte de începerea recoltării se recomanda întreruperea medicaţiei cu IMAO, antidepresive triciclice, fenoxibenzamină, levo-dopa, beta-blocante, buspironă. Dacă acest lucru nu este posibil, se va înştiinţa medicul care va evalua rezultatul analizei.
Pentru determinarea acidului vanilmandelic, se evită consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, fructe, în special banană şi alimente care conţin vanilie cu 72 ore înaintea recoltării. Pe perioada recoltării se evita fumatul, stresul fizic şi psihic.
Urina pentru urocultură
Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, urina se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. Urina se recoltează în recipiente sterile procurate de la recepție (urocultoare sterile pentru adulţi, pungi sterile de unică folosință pentru sugari). Dacă proba nu poate fi transportată în maxim 2 ore la laborator, aceasta se păstrează la temperatura 2-8ºC.
Pentru adulți
Se recomandă prima urină de dimineață sau urina după staza vezicală de minim 4 ore. Se face toaleta riguroasă a regiunii urogenitale cu apă şi săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante) şi se șterge regiunea cu un prosop curat sau compresă sterilă. La bărbaţi se recomandă ca toaleta locală să se efectueze cu decalotarea glandului.
Se recoltează o cantitate de cca 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (primul jet se lasă să curgă în toaletă). Recipientul steril se deschide înainte de micțiune, iar pe perioada recoltării, capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată. La sfârșitul recoltării, capacul se înfiletează strâns pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei şi contaminării acesteia.
Pentru sugari
Se spală zona urogenitală cu apă şi săpun şi se tamponează cu, comprese sterile pentru a se usca. Se fixează punguţa sterilă prin intermediul benzilor adezive în jurul orificiului urinar. Punga este bine fixată dacă orificiul urinar se află în interiorul acesteia. Se verifică fermitatea aderării benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a se evita scurgerea urinei pe lângă pungă şi contaminarea acesteia. După recoltare, punga se dezlipeşte de tegumentul copilului şi cele două benzi adezive se lipesc între ele asigurându-se astfel închiderea pungii. Este recomandat ca punga să se transporte la, laborator în interiorul unui urocultor steril pentru adulţi.
Recoltare probe materii fecale
Pentru coprocultură
Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic proba se recoltează după 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrată. Materiile fecale se recoltează în recipiente speciale (coprorecoltoare) care conţin un mediu de transport (Cary-Blair).
Recoltarea se face din proba emisă spontan. Se alege o porţiune reprezentativă (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă mai moale, etc) şi se ia o cantitate cât încape în linguriţa coprorecoltorului. Materiile fecale astfel recoltate se introduc în mediul de transport conţinut de coprorecoltor şi se amestecă cu acesta pentru a se asigura viabilitatea microbilor până la prelucrarea probei.
Dacă nu se poate asigura transportul imediat la, laborator, proba se păstrează la temperatura camerei.
Pentru examenul coproparazitologic
Se utilizează recipiente speciale (coprorecoltoare) fără mediu de transport. Deoarece unii paraziţi intestinali nu elimină ouă, chisti sau larve în mod continuu, se recomandă repetarea examinării de 3 ori la intervale de 3-5 zile. Un singur rezultat negativ nu are valoare diagnostică de excludere a unei infestări parazitare intestinale. Se recoltează materii fecale emise spontan. Din bolul fecal se aleg zone modificate (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă moale, etc) şi se prelevează cu linguriţa coprorecoltorului. Se evită recoltarea unei cantităţi mai mari datorită riscului alterării materiilor fecale până la momentul prelucrării în laborator, alterare care poate duce la modificarea aspectului elementelor parazitare şi deci la rezultate fals negative.
Până la predarea recipientului în laborator, acesta se păstrează la rece (la frigider). Pentru proba de digestie se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport Timp de o săptămână înainte de recoltare nu se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianţi. Pe o perioada de 3 zile înainte de recoltare nu se vor consuma băuturi alcoolice şi se va respecta următorul regim alimentar zilnic: 50-150 g unt, 150-200 g carne roşie, 500 ml lapte dulce, 200-300 g cartofi, 100 g pâine.
Pentru hemoragii oculte se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport Se are în vedere ca sângele din materiile fecale poate difuza în apa din vasul toaletei (ducând la posibile rezultate fals negative). Sângele menstrual, urina hematurică sau sângerările rectale (hemoroizi sau fisuri anale) pot duce la obţinerea de rezultate fals pozitive.
Pentru coproantigene
Se recoltează materii fecale cu aceleaşi precauţii ca la examenul coproparazitologic
Amprenta anală
Este indicată pentru diagnosticul infestării cu oxiuri (Enterobius vermicularis). Recoltarea se efectuează numai dimineaţa, la prima oră, înainte ca pacientul să se mobilizeze din pat, înainte de a avea scaun şi fără igiena locală. Se va folosi linguriţa coprorecoltorului simplu, fără mediu transport, pe care în prealabil s-a fixat o bandă adezivă transparentă cu partea adeziva către exterior. Cu linguriţa preparată ca mai sus se badijonează bine regiunea perianală, fesele desfăcându-se foarte bine cu mâna. După recoltare, linguriţa cu bandă adezivă se introduce în coprorecoltor şi se aduce în laborator în maxim 8 ore de la recoltare.
Recoltarea probelor de sperma
Pentru spermogramă
Recoltarea se efectuează direct în recipient (urocultor) prin masturbare. Se recoltează întreaga cantitate de spermă emisă. Nu se recomandă recoltarea în prezervativ. Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinenţă sexuală şi oprirea consumului de cafea, tutun şi alcool. Proba se aduce în laborator în 20 de minute de la emisie (pentru evaluarea timpului de lichefiere). Dacă acest lucru nu este posibil, se aduce în maximum 2 ore ținută la 37 grade C.
Pentru spermocultură:
Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinenţă sexuală înainte de începerea unui tratament antibiotic. Recoltarea se efectuează prin masturbare direct în recoltor steril (urocultor). Înainte de recoltare se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun şi ștergerea prin tamponare cu comprese sterile. Proba se aduce în laborator în maximum 1 oră de la emisie.
Recoltarea probelor de spută
Pentru examen microbiologic
Recoltarea se face înainte de începerea unui tratament antibiotic sau în cazul unei examinări de control pentru eficienţa tratamentului, la 5 zile după ultima doză de antibiotic. Recoltarea se face prin tuse spontană şi profundă. Sunt acceptate pentru examen microbiologic probe muco-purulente. În cazul în care proba are aspect de salivă (spumos, aerat, fără striuri purulente) se repetă recoltarea. Înainte de recoltare se face toaleta cavităţii bucale (periajul dinților, clătirea gurii și gargara cu apă). Sputa se expectorează într-un recipient steril cu capac etanş (urocultor steril). Se transportă în laborator în maximum o oră de la recoltare.
Recoltare probe pentru Exudatul faringian
Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, exsudatul faringian se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.
Se efectuează dimineața înainte de ingestia de lichide, alimente şi de efectuarea igienei orale (periajul dinţilor şi/sau clătirea cu apă de gură). Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă efectuarea recoltării după un interval de 4 ore de respectare a indicaţiilor de mai sus.
Este interzis fumatul 2 ore înainte de recoltare.
Recoltare probe pentru secreție conjuctivală
Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic.
Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, proba se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. Se efectuează dimineața, înaintea toaletei feţei şi machiajului pentru a se putea recolta secreţia acumulată peste noapte.
Recoltarea probelor din sfera genitală
Femei:
Abstinenta sexuala cu 48h inainte de recoltare
Fara dus intravaginal, ovule, creme, lubrifianti cu 48h inainte de recoltare
Fara ecografii transvaginale, colposcopii cu 48h inainte de recoltare
Fara spotting (mici sangerari), sangerari menstruale
Fara tratament cu antibiotic in ultimele 7 zile
In cazul infectiilor vaginale, recoltarea se va efectua la 2-3 zile dupa terminarea tratamentului

Barbati:
Abstinenta sexuala cu 48h inainte de recoltare
Fara tratament cu antibiotic in prezent sau in urma cu 5-7 zile
Fara toaleta locala in dimineata recoltarii Inainte de prima urina de dimineata